« Eendjes voeren? Liever niet!»

Gepubliceerd op 11-01-2023

Onlangs zijn er borden in de buurt van de Heiakkervijver geplaatst. Met het verzoek om geen eendjes te voeren. Waarom is dat?


Eendjes voeren, al dan niet met de (klein)kinderen lijkt en leuke bezigheid. Je bent buiten in de natuur en de eenden vliegen enthousiast op het brood af. Toch is het minder leuk dan het in eerste instantie lijkt.

Brood voor de eenden ongezond

Brood eten is namelijk helemaal niet gezond voor de eenden. Het is veel te eenzijdig en bevat geen voedzame ingrediënten voor de eenden. Omdat de eenden door het grote aanbod van brood niet meer op zoek gaan naar ander (natuurlijk) voedsel, gaan ze een aantal voedingsstoffen missen wat slecht is voor hun immuunsysteem. Daardoor worden ze eerder ziek.

Eenden worden er lui en vadsig van en raken verveeld

Eenden moeten in de natuur net als andere dieren actief op zoek gaan naar voedsel. Zo eten eenden normaal gras, waterplanten en kleine waterdiertjes. Door een groot aanbod van brood worden eenden lui en vadsig en vliegen ze veel minder met mogelijke hartklachten tot gevolg. Bovendien kunnen eenden zich dan gaan vervelen en vooral voor en tijdens het broedseizoen blijven de woerden (mannetjeseenden) dat continue achter de vrouwtjes aanjagen. De vrouwtjes spelen dan de mannetjes tegen elkaar uit, wat weer tot gevechten kan leiden.

  

Dus eendjes voeren? Beter van niet!

 

En niet goed voor de omgeving

Een groot deel van gevoerde brood wordt niet opgegeten, raakt beschimmeld en zakt naar de bodem van de vijver of blijft ergens tussen de struiken liggen. Hierdoor krijgen ongewenste algen en ziekteverwekkers in het water meer kans en dat leidt tot een gestoord natuurlijk evenwicht in de vijver. Het water raakt troebel en de visstand komt onder druk. Voedselresten trekken bovendien ratten aan en daar zit niemand in de wijk op te wachten. 

eendjes-01673451534.jpg
Eendjes-niet-voeren-1673451552.jpg