« De creatieve natuur»

Gepubliceerd op 15-05-2023

Uit de verte denk je dat er iemand bloemstickertjes op het straatnaambord van de Peelschol heeft geplakt. Als je het wat dichterbij bekijkt, blijkt er heel wat anders aan de hand ...


De creatieve natuur

Ons oog viel op het straatnaambord van de Peelschol. We dacht dat iemand het bord had willen opleuken door er bloemstickertjes op te plakken, maar het bleek korstmos te zijn. Een korstmos dat op de letters van het bord groeit. Waarschijnlijk vanwege de aanhechting?

Korstmossen

Een korstmos is een schimmel die samenleeft met een alg. We noemen dat symbiose. In dit geval hebben beide partners (de korstmos en de alg) er voordeel van. Dat heet dan mutualisme... als er één van de partners er nadeel van heeft, dan heet dat parasitisme. 

korstmos-01684138731.jpgDe soort op het straatnaambord lijkt op Groot dooiermos oftewel Steenkorstmos. Normaal groeit het op schors van bomen, op steenachtige ondergrond als beton, baksteen, cement en stoeptegels en zelfs op asbest en op het asfalt van rustige wegen. En ... blijkbaar ook op straatnaambordjes. 

Groot dooiermos  komt sinds 1980 steeds meer voor in Nederland omdat het profiteert van stikstofvervuiling. De soort is dan ook zeer algemeen in gebieden met intensieve veehouderij.  

Meer weten?

De wereld van korstmossen is heel boeiend. Wil je meer weten? Dan even googlen of rechtstreeks naar Wikipedia of de website van de zogeheten Bryologische en lichenologische werkgroep (BLWG). 

Peelscholmos-01-1684138701.jpg
Peelscholmos-02-1684138701.jpg